четвртак, 18. јун 2015.

KAMIKAZE

Istorija kaže da je prvi kamikaze ( Božanski vetar) pilot bio poručnik Takeši Kosai koji se 13.9.1944. zaleteo u jedan američki bojni brod. Ono što nam istorija ne govori je razlog zbog koga se Takeši upustio u zadatak sa koga mu nije bilo povratka.
U pitanju je, kao i uvek kod Japanaca, čast. Takeši je bio oženjen Micukom, mladom i lepom ženom. Dok je Takeši bio na frontu, Micuko je dane provodila brinući se o njihovom zajedničkom domu, njihovom bonsai vrtu i praveći slatkiše koje je njen muž naročito voleo. Međutim, nikako se nije mogla meriti sa svojom jetrvom Jukiko koja je bila velemajstor za torte i kolače i nije propuštala priliku da to mladoj jetrvi nabije na nos.
Jednog vikenda, kada se i Takeši našao kod kuće, organizovano je takmičenje za najbolju tortu u čast Caričinog rođendana.Sirota Micuko, provela je čitavu noć praveći tortu koja je bila poznata pod imenom "Japanski vetar". Međutim, da li zbog toga što nije imala strpljenja da beze korice suši dva sata ili nije umela da umuti jaja na pari, tek, torta nije uspela na način na koji je ona želela. I Micuko je u suzama otišla da spava naročito kad je videla kako je torta njene jetrve izgledala savršeno.
Takeši je kroz tanke zidove od pirinčanog papira čuo uzdahe svoje drage. Nije mogao da dozvoli da mu Micuko tuguje. Ustao je, obukao tradicionalni šito kimono koji mu je njegov deda, carski poslastičar, ostavio u amanet i krenuo ispočetka da pravi tortu. Posle nekoliko sati rada, Takeši je zadovoljan otišao na spavanje.
Tačno u podne, zvono sa obližnjeg budističkog hrama označilo je trenutak proglašenja pobednice. Svi su napeto iščekivali odluku žirija koji se povukao pošto je probao svaku od izloženih torti. Kada je Motoharu Arumara, predsednik žirija, pružio svilenu lepezu Micuko Kosai, ona je pala u nesvest. Takvu čast nije mogla ni da sanja. Kada su je povratili, dok je jecala od sreće u naručju svog dragog, strogi sudija imao je još jedno pitanje za nju:
- Vi ste, poštovana Micuko, pobednik ovog takmičenja. Ipak, imamo jedno dodatno pitanje - Kako ste uspeli napraviti ovako čvrst žuti fil?
Micuko je zbunjeno gledala prvo u žiri, a onda i u svog Takešija. Nije znala odgovor. Nije znala da je Takeši dodao malo mlevene plazme! Avaj! Prevara je bila otkrivena i čast porodice Kosai bila je ukaljana.
Jadni Takeši bio je osramoćen jer je zbog ljubavi prema svojoj Micuko uradio tako lošu stvar. Kako bi povratio svoju čast, dobrovoljno se prijavio za samoubilački napad sa koga se nije vratio.
Uspomena na njihovu ljubav obeležava se tradicionalno u Japanu treće nedelje januara pravljenjem torte "Japanski vetar" kada se i održavaju takmičenja.

Нема коментара:

Постави коментар