уторак, 9. јун 2015.

CRNA MAGIJA



Retki su trenuci kada moja gospođa i ja imamo vremena samo za sebe. Obično smo isprepadani upadima raznih terorističkih bandi sastavljenih od musavih spodoba koje se dernjaju kako su ugrožena njihova ljudska prava da crtaju po zidovima ili pljačkaškim kartelima koji iznuđuju novac za nepostojeće grupne radove koji se, nekim čudom, pretvaraju u knjige o koje se saplićemo čim uđemo u deseti krug pakla dečje sobe.
Kada smo sami, supruga i ja ćutimo. Odmaramo jezik i mozak jer po ceo dan pričamo. Najčešće u vetar. Ili u prazno koje se posle, po zakonu spojenih sudova presipa u šuplje. I tako svakog dana, godinama.
Dakle, sedimo tako i ćutimo na par koraka jedno od drugog, savršeno se razumejući. Ja zobam neke lešnike, trudeći se da svojom meljavom ne narušim krhki popodnevni mir u prostoriji. Krajičkom oka primetim da žena proizvodi neke pokrete. Prva pomisao mi je da želi neki lešnik, pa se okrenem ka njoj i bacim joj jedan. Lešnik je, međutim, udari posred čela, a da nije ni pokušala da ga uhvati. A imala je peticu iz fizičkog, nije da se hvalim, samo kažem.
Začuđeno sam je pogledao, a onda hitnuo još jedan lešnik, ovaj put gabaritniji, da proverim da li je sve u redu sa njom. – Beng! – odzvonilo je čelo, ali je moja žena i dalje uporno izvodila svoje pokrete i fiksirala me pogledom. Bila je opsednuta!!! Desnom rukom pravila je duple krstove ispred sebe, a zatim ih pokretom prstiju slala ka meni! Osetio sam kako me nešto žiga ispod desnih rebara. Nestajalo mi je daha. Zašto je bacala čini na mene.
-              Ženče! Hej, Jasna!
Odgovora sa druge strane nije bilo. Samo nemi pokreti gore-dole, levo-desno i prsti koji se rascvetavaju u mom pravcu pogađajući me svojom negativnom energijom.
Počeh da se gušim. Onaj lešnik u čijem ukusu sam do malopre uživao zaglavi se u dušniku. Oči krenuše da izleću iz svojih duplji. Magija je delovala.
-              Prekini, Jaco, molim te! – zahroptah skotrljavši se pod stočić. – Šta ti je danas kad sam ceo dan bio dobar?
Tišina i pokreti. Gore-dole, levo-desno, rascvetavanje ...
Obliva me hladan znoj, osećam kako mi srce ludački udara u grlu. Snaga me napušta ubrzano. Glave će mi doći vlaška magija!
-              Jasna – šapućem gubeći lagano svest – prestani, sve ću priznati. Prestani, želim da živim. Sve ću reći – kao da moj glas dolazi iz usta neke druge osobe, tamo daleko u paralelnom univerzumu.
-              Šta ćeš priznati, dragi? – začuje se kristalno jasan glas moje žene.
Otvorim oko i kroz izmaglicu je vidim kako sedi za trpezarijskim stolom i sa osmehom gleda u mene.
-              Opet vežbaš? Ne valja ti to, preforsiraćeš se. Šta ćeš da priznaš?
-              Šta se desilo sa tobom? – pridigao sam se na kolena. Magija je popuštala kako se ona vraćala u stvarnost.
-              Ništa se nije desilo, ne razumem te. Šta ćeš da priznaš?
-              Kako ništa, bacala si neke čini na mene. Mahala rukom, pravila duple krstove. Pozlilo mi je.
-              Kakve čini, budalo? Kakva magija? Šta ćeš da priznaš?
-              Ma neki hladan znoj me oblio, kao da si nešto na mene poslala.
-              Ti si opet jeo slatko? Daj da vidim imaš li temperaturu? Kakve, čini, zamišljala sam kocku u prostoru, pa je delila na devet jednakih delova, poslala mi Jelica zadatak da joj rešim.
-              Ahaaaaa -odahnuh sa olakšanjem – a ja pomislio da ću već ići unatraške po kući.
-              Nećeš ti otići sa ovog sveta dok ti ja ne presudim sekirom, ne brini! Nego, šta ćeš da priznaš?
-              O, bre, priznaću ti ko je pojeo one čokoladne napolitanke koje si ostavila za uz kafu ujutru.
-              Ti si, znala sam! Zato si tako izludeo!
-              Nisam ja, Maša je!
-              Maša ne jede napolitanke!
-              Jede, za sto dinara će reći da …
-              Šta si rekao, priznaj!

I tako, mora da je u pitanju neka magija bila jer sam u narednih pola sata isledniku u pero izdiktirao sve pojedinosti o sivom, crnom do fonda za pomoć Srbiji. I to dobrovoljno, čak nije morala ni da me vezuje za radijator.

Нема коментара:

Постави коментар