среда, 30. новембар 2011.

К'о од оца вођен(а)

            У овој расправи, а верујте ми, са неким мишљењем се цењени публикум сигурно неће сложити, говорићу о родитељима. Не само својим, они вам сигурно неће бити интересантни јер их не познајете, а ни о вашим јер их, гле чуда, ни ја не познајем, већ о родитељима уопште. Особама које никако нисмо бирали, али нам добар део живота они бирају, не само преобуку или школу, него понекад и животног сапутника.
            Дакле, са становишта потенцијалног животног сапутника, имао сам ту ...кхм .... част и, неретко, задовољство да упознам цењене родитеље мојих несуђених животних сапутница. Било је ту разних ситуација, лепих, не тако лепих, параноидно- схизофреничних, комичних, али ми нагомилано искуство налаже да га поделим са вама, драги слушатељи и слушалице.

                                                         ТАТА ВОЈНО ЛИЦЕ

             Врло зајебан лик. Његова тактичко- техничка обученост, усклађена са уским погледом на свет, даје му огромну почетну предност над вама. Дочекује вас седећи за столом, не у фотељи, јер то је буржујски и папучарски, већ за столом, као знак да је увек спреман да се одазове на позив који му упути његова вољена држава. Ствари око њега су стратешки распоређене тако да на вас оставе упечатљив утисак да он, иако често одсутан, бди над својом породицом и да ће, у случају упада неовлашћеног лица ( тј, вас) на територију под његовом заштитом, исти бити одбачен на почетну позицију уз употребу све расположиве силе. Ту је фотографија дотичног у свечаној униформи, са брковима ( војно лице воли бркове- комплекс Краљевића Марка), погледа управљеног тачно у посматрача, као да од вас очекује да без поговора одрадите првих 7 вежби из Приручника за тјелесни одгој бивше ЈНА, у којој је поникао. Затим сцене из лова. Ту се он и његови јарани диче уловом, али још више истурају у први план пушке великог калибра, што је за вас довољна опомена да се, крадом, почешете и где вас не сврби. Наравно, службени пиштољ се сасвим случајно нашао на столу. Треба га очистити, јел'да?
           На његова питања треба одговарати кратко и јасно, као на рапорту, избегавајући паламуђења о задатој теми јер тај не слуша шта ви причате. Он вас посматра, пожудно. Не, није он настран ( мада, читав живот међу мушкарцима, заједничка туширања, хм), но тражи на вама и најмању ситницу, малецни знак непажње, неку длачицу или кончић који би вас одао као непоправљивог пијаницу, издајника или петоколонаша који се на мала врата жели увући у његов, од државе, добијени стан. Вашем разговору, наравно, не присуствују ни жена, ни ваша изабраница јер служба је служба, а дружба је дружба. А за њега сте ви сад ствар Службе. Наравно, за вас ће бити предност ако сте део свог живота провели у некој од јединица Војске, али опрез! Ако нисте обновили делове наоружања, ако не можете тачно да се сетите лекције Вод у одбрани и вод у нападу, као и садржаја кутије СДО- ц ( Суви дневни оброк), препоручујем да се клоните таквих разговора. Али, за име Божје, никако не говорите о цивилном служењу војске јер то је за пичке. И немојте да лажете, јер он зна. Он зна.

ТАТА ПОЛИЦАЈАЦ

          Још зајебанији него војно лице. Он вас је упознао још и пре него што сте се, са букетом цвећа и флашом пића, појавили на вратима његовог дома. О вама су га известили сви они који су му нешто дужни, а није немогуће да вас је цинкарио и рођени отац јер, тата пандур уме да ислеђује. Познаје вас к'о рођени џеп. к'о злу пару, зна вам сваку мисао за цветом вам у коси. Зна где станујете и са ким се дружите, шта једете и шта пијете и то вам одмах у лице каже док вам стиска руку тако да из ње исцеди и последњу кап крви. Дочекује вас како и доликује особи његове репутације. Опуштен је и наизглед незаинтересован. Тек успут набаци нешто као : " Знамо се ми, зар не?" На ваш изненађен поглед, он узвраћа победоносним осмехом. Његова жена је медицинска сестра ( све пандурске жене су медицинске сестре), Барбика која се диви свом мужу док паја слике које су јој поклоноли лекари јер им се не слажу са тепихом у дневној соби.
          Јавно се хвали кога познаје. Нуди се да вам среди неки послић или испит на факсу. Не наседајте на провокацију! Иако за себе хоће све, другима попушта само ако је у складу са законом. Ваша предност је ако нисте осуђени или, још више, ако сте осуђени за тешко кривично дело. Није лоше ни ако сте мало, али само мало опозиционо настројени јер тата полицајац воли да слуша кад се лаје против државе само зато да би то после пренео свом шефу. 
             Своје дете штити на све могуће начине, тако да можете претпоставити да су таксиста који вас вози до стана, конобар у кафићу и клошар који хрче на клупи поред вас у парку, на сталној вези са татом. Зато вам је најсигурније место за излазак спаваћа соба његове мезимице зато што он тамо нема приступа. И, увек се осврните око себе кад улазите у мрачну улицу.

ТАТА АДВОКАТ

                Не толико опасна, колико врста која је тешка за схватање. Фишкал је премазан свим бојама и тај ће вам се, на први поглед, учинити као диван и кул отац, много бољи него ваш рођени ћале. Међутим, убрзо ћете схватити да се сваки његов добронамерни савет плаћа. И то са каматом. Његово време је новац, па се у складу са тим и понаша. Повешће вас на своју викендицу где ће, уз  обавезни томпус и виски, он и његови пајташи оговарати своје колеге, а ви жете се зблануто осмехивати трудећи се да похватате конце њихових разговора. Ту је увек и неки њихов млади перспективни колега, син неког од присутних који се, ето, случајно, затекао ту. Тата адвокат ће га, очински, ухватити под руку ( вас никада није ни додирнуо) и представити га као доброг и старог друга ВАШЕ девојке, са којом је, авај, изгубио контакт. Нада се да ће бла, бла, бла .... Не скидајте осмех са лица и гледајте их право у очи као не би видели да се плашите. 
            Ваш кец у рукаву ( правници воле да се коцкају) биће неко наследство, макар и фиктивно. Измислите неку бабу, или рођака из иностранства који је бездетан и помиње вас у својој опоруци, тако да ваш papa има о чему да размишља и калкулише. Било би лепо и да натукнете какво дошколовавање у Бечу, чисто да ударите контру оном " другу" са викендице. Чиста кошуља, да, то воле.

ТАТА РАДНИК

             Уз све дужно поштовање према радницима, прегаоцима и другим делатницима, овај сој очева је најзајебанији. Они и пију, и сузе лију, а знају и да бију. Не само да сте у њиховим очима класни непријатељ, будући да се дружите са књигом, а не са стругом, него сте још један пар гладних уста која би могла пасти њему на терет. Од вас се траже конкретни подаци- квадратура стана, петогодишњи развојни план, запослење за његову мезимицу и прошломесечни извод из банке. Он ће радије дати своју јединицу Перином малом који продаје бензин на ћошку, него неком шиљокурану који не разликује бломбину од ајншпрцмента. Овде не помаже слаткоречивост, него делање. Понудите се да обавите неки посао, неко цепање дрва или бар отпушите сливник у кухињи. Ја сам руке гребао на немалтерисаним зидовима како бих показао 
од рада рањаве прсте, а једном сам чак и намерно пребио нокат како бих зарадио похвалу и подужу беседу на тему безбедности на радном месту. Трудите се да своју девојку изводите на фина места како би њен тата видео да неће завршити као његова госпођа, украј шпорета. И никада, али никада га не прекидајте у излагању јер њему је доста шефова који све знају боље од њега који је читав живот провео замазан у уље, а онда му неки намирисани гилиптер говори о том како се најбоље ради посао за који је он рођен.

ТАТА ИНТЕЛЕКТУАЛАЦ

           Овај тип очева је најлакши за одржавање јер он и није свестан да поседује породицу. Његова породица је његов колектив, истраживачка канцеларија, меморандум или књига коју пише. Са дететом се дописује, жену учлањује у многобројна друштва као би му што мање сметала. Купите му добру књигу, научите нешто  његовом раду, цитирајте неке од патријарха из области којом се бави- и на коњу сте! Или бар на ћерци! 

              Што се тиче госпођа мајки, о њима све најбоље.Довољно ће вас мрзети кад ожените њихове ћерке.






























Нема коментара:

Постави коментар