четвртак, 24. новембар 2011.

O BRAKU I DRUGIM SMRTONOSNIM STVARIMA


Брачни завет
Урбана легенда, највероватније настала под утицајем Холивуда. То је тренутак када брајд и брум пред олтаром читају/ рецитују пар реченица које треба да представљају лајтмотив у њиховом браку. Пажљивим гледаоцима неће промаћи то да су ти завети само у обланду увијене наредбе које већ препоручује црква: да ће се двоје голупчића поштовати, волети и бичевати тил дет тер дем апарт. Со, чист плеоназам. Мислим да је брачни завет непотребна, а историјски и врло зајебана ствар када је у питању однос између два правна субјекта. Самим тиме што је у питању завет, он са собом носи мноштво премиса које га, баш, и не осветљавају неким посебним сјајем:
-          Као прво, завет је настао у време када вам је таква врста заклетве била неопходна да би себе/ свој град/ племе сачували од непријатеља. Заветовали су се побеђени победницима, слабији јачима, све у свему, завет је служио да се сачува глава на раменима. Буквално. Даље, престајао је да важи оног тренутка када би непријатељ замакао за прву кривину, односно оног тренутка када би се осетили довољно снажним да сами раскинете завет. Ерго, даваоци завета су, суштински гледано, пичке које желе да сачувају живу главу на раменима. И прекршиће завет чим брачни друг замакне за кривину.
-          Заветник/ заклетник вам ради о глави. Нећемо ићи даље у историју, али можемо се осврнути на случајеве Брутуса и Цезара ( тог јутра му дао подршку у Сенату, а онда га истранжирао ко божићно прасе. Или беше Мартовског зеца?). Ако потегнемо нашу трагикомичну историју, запазићете, а вероватно вам је и познато, да није прошло много времена од кад се Милош заклео Мурату на верност, а онда га фикнуо „ од учкура, до грла бијелога“ . Зато, позор! Ако брачни друг почне да вас подсећа на брачне завете, уклоните есцајг!
-          Да се не подсећамо детињства када је свима, па и врапцима на грани, било јасно да је прднуо онај ко се први заклео.

Деца
             Послужићу се једним својим афоризмом: „ Деца су некад била зачин за брак, а данас га зачињу“. Или, да поједноставим. Некада су се бракови растурали ако деце није било, а данас се не склапају ако дете није на путу. Шта се то догодило па ти мусавци постају отежавајућа околност за брачне букагијаше? Некако ми не лежи изјава да немамо времена за њих, да деца скупо коштају, и да не желимо да их оптерећујемо надолазећим смаком света. Трт! Било дете ваше, заједничко, њено/његово или из епрувете, ништа не може надоместити сате, дане и недеље неспавања због њиховог првог зубића, воњ зноја са њихових ножица и главе, флеке од бљувотина на вашој јединој чистој кошуљи у којој сте управо кренули на посао ... Ништа, осим наше самозаљубљености и кукавичлука.
            Да не подсећам на радосне тренутке првог стављања копчи на рану, поласка у школу, свађа са учитељицом, тровања на рекреативној, првих љубави, првих раскида, уписа у средњу школу, студија, првих побачаја или лажних оптужби за очинство, нежељене снахе и зетове ... Све у свему, деца ће вам засигурно убрзати силазак у гроб. Али, ако то гледате са ведрије стране, бар знате од чега ћете умрети. И зато, баста о деци!

Технички уређаји
Некада давно, у атомско доба педесетих година 20. века, технички уређаји су били одраз напретка људског разума, корак напред у лепше сутра, помоћ запосленим супругама у обављању кућних послова . Немогуће је данашњим генерацијама описати тај призор људи који нетремице прате како  пред њиховим очима оживљавају људи са других меридијана, сцена масовног окупљања пред прозорима оних ретких срећника који су имали лампаше...
Данас су људи геџет у свету уређаја.
Истовремено, уређаји су вентил за мушкарца, добро, не толико квалитетан као љубавница, али сигурнији, и трајнији. То вам је нешто као ... одлазак код фризера или педикира за жену. Чим зашкрипи, неки мушкарци себе обрадују новим surroundingom, или иксбоксом или телефоном или већ неком другом играчкицом због које неће неколико дана размишљати о њеној мами, њеним стријама или њеној најбољој другарици која већ трећи пут ове године пролази кроз кризу идентитета ... Осећаће се супериорно кад  „ провале“ и наместе нови 3Д телевизор ( иако су, већином, модерни уређаји идиот пруф), пуваће се неко време пред другарима, што ће и њиховим супругама обезбедити доста квалитетног слободног времена. А да не причам о томе  да су за време Светских првенстава, Олимпијада и иних догађаја мушкарци често несвесни постојања света ван оног које покрива зрачење са Тв екрана, тако да можете отићи на одмор и молити Бога да не нестане пива и грицкалица како би ваш мили преживео до вашег повратка. Или не?

Брачни аранжман
Како му и само име каже, брачни аранжман подсећа на туристичке аранжмане. Поглед је предиван, цена права ситница, све што треба је да потпишете и никада нећете пожелети да се вратите са рајског острва. Е, ал' не лежи враже на млађане снаше! Често се то путовање из снова преобрати у прави кошмар. Кад стигнете нема пешкира, дивна пешчана плажа претворила се у депонију, делите купатило са потпуним незнанцем, а сви се својски труде да вам избију и последњи динар из џепа.
Тако вам је и у браку. Потпишете полису, очекујући апартман на Малдивима, а добијете студио у Прчњу. Убрзо се тапете са плажама одлепе са зидова, укаже се голет свакодневног живота, одласци у супермаркете, седељке са досадним невољницима којима сте и ви досадни, лажни осмеси пред рођацима. И док се ви снађете, ако се уопште снађете, почнете делити, не купатило, већ жену, а цена одржавања студија/ живота стално расте и углавном је ви плаћате. Смучи вам се и летовање, и зимовање, и ....
Зато, спремајте се за брак као да се спремате за летовање. Проверите дестинацију, валидност фирме, питајте неког искусног ко је тамо већ летовао, поделите трошкове са вољеном особом, и срећан пут. И оставите мало новца са стране. Злу не требало, да се вратите из Раја.

Нема коментара:

Постави коментар